Ga doen waar je gelukkig van wordt. Je zult wel denken: ‘dat is makkelijker gezegd dan gedaan”. Maar diep van binnen weet je wat dat is.

Meer geluksverhalen?

Slecht horen

Op jonge leeftijd wist ik al dat ik creatief werk wilde gaan doen. Door mijn onzekerheid en invloed van buitenaf ging ik een administratieve en daarna een financiële opleiding volgen. Toen ik daarin ging werken werd ik steeds ongelukkiger. Het was tijd voor een break en werk in een andere richting. Ik wilde weer “iets creatiefs” gaan doen of de zorg in. Het werd de zorg vanwege financiële redenen. Ik had het naar mijn zin, maar droomde tijdens het werk in de zorg nog altijd van het “kunstenaarschap”.

Eind 2019 liep ik op mijn werk, speciaal basisonderwijs, een hersenschudding op en kort daarna bleek mijn gehoor achteruit te zijn gegaan. Ik was altijd al slechthorend geweest, maar nu was het van matig naar ernstig slechthorend gegaan. Slikken..

In mijn werk viel ik uit. Het werken met de leerlingen werd te vermoeiend. Ik kon ze niet meer verstaan. En wat nu? Dit deed veel met mij. Ik ging in therapie om, om te gaan met mijn verdere gehoorverlies en leerde afscheid nemen van de dingen die niet meer gingen. De therapie heeft mij geholpen. Ook wist ik wat ik wilde in mijn werk. Ik had het immers altijd al geweten: “iets creatiefs”. Vervolgens kreeg ik last van angsten. Vooral op financieel gebied. Er moet toch voldoende geld binnenkomen met een gezin. Een tijd lang heb ik aan die persoonlijke stukken gewerkt en hulp gezocht waar nodig. In tussentijd deed ik de oriëntatiecursus van Artez en kreeg ik steeds meer een omgeving die mij stimuleerde op mijn creatieve pad. Ik ervaar dat ik veel energie krijg van het creëren en dat het mij erg gelukkig maakt. Voor mij was het duidelijk: ‘ik wil niets anders meer”. In tussen ben ik creatieve ontwerpstudio art de la vie begonnen en ben ik een gelukkig mens.

Wat ik mee wil geven aan anderen?

Ga doen waar je gelukkig van wordt. Je zult wel denken: ‘dat is makkelijker gezegd dan gedaan”. Maar diep van binnen weet je wat dat is. Krijg je last van angsten of andere obstakels? Dan is het mogelijk om daaraan te werken. Als je daadwerkelijk gaat doen waar je gelukkig van wordt dan zul je ervaren hoe blij je daarvan wordt. En dan zal ook jij niets anders meer willen!